Bir konu oluştur

COVID-19 en de gevolgen voor de vee en vleesbranche

Waarom zijn vooral slachthuizen getroffen door COVID-19? Uit recent onderzoek blijkt dat het corona virus zich gemakkelijk verspreidt in omgevingen met weinig ventilatie, hoge luchtvochtigheid en weinig zonlicht. Dat maakt slachthuizen, waar mensen bovendien dicht bij elkaar staan en hard moeten praten, tot broeiplaatsen van het virus. Door goede hygiene, mondkapjes, extra veel afstand en koelen met droge lucht (= airco) kan je de kans op besmetting verlagen.


We gaan er van uit dat je goed op de hoogte bent van de maatregelen rondom het corona virus en daarmee verbonden ziekte covid-19. Wij hebben die maatregelen vertaald naar de praktijk van boerderijen, landschapsbeheerders, veehandelaren en slachthuizen. Daaruit komt naar voren dat de volgende zaken belangrijk zijn:

 • Extra veel aandacht voor hygiene, nog vaker je handen wassen (en niet aan je gezicht zitten)’
 • Wie zijn reuk en smaak kwijt is, of moet niezen of hoesten, moet thuis blijven (zelf isolatie). Wie daarbij koorts heeft moet zich laten testen. Let op: dit kan er toe leiden dat collega's die contact hebben gehad ook in zelf isolatie moeten.
 • Zorg daarom dat de mensen op je bedrijf meer dan 1,5 meter afstand van elkaar houden. Overleg, waar nodig, via de telefoon. Wist je dat je met whatsapp met vier mensen tegelijk kan video bellen? Met skype kan je ook gratis video vergaderen en daarbij het scherm van een van de deelnemers delen.
 • Voorkom dat mensen het virus doorgeven via briefjes, gedeelde toetsenborden of andere middelen. Gebruik de Litams app, zodat iedereen vanaf zijn eigen telefoon de dier gegevens kan bijhouden.
 • Zorg dat je niet te veel geld tegoed hebt van je klanten. Het ene bedrijf dat in de problemen komt, trekt weer een volgende mee. Achter een restauranthouder zit een keten van verhuurders en leveranciers die elk weer hun eigen financiële verplichtingen hebben.


Ik ben mogelijk besmet. Mag ik dan met vee omgaan?

Het RIVM adviseert: Er zijn geen aanwijzingen dat landbouwhuisdieren, zoals koeien, varkens, kippen, schapen en geiten geïnfecteerd kunnen worden met het nieuwe coronavirus. Uit voorzorg wordt geadviseerd dat mensen met COVID-19 of met klachten die passen bij COVID-19 de verzorging van hun dieren aan anderen zonder klachten over laten en het contact met de dieren te vermijden. Dat houdt ook in dat je niet in de stal komt.

Indien het niet anders kan mogen dierenartsen, veehouders en werknemers die milde klachten hebben (neusverkouden, keelpijn, niezen, hoesten en verhoging tot 380C, maar géén koorts) en werkzaam zijn in de voedselproducerende sector, wel de dieren verzorgen. Ook bij de verzorging van- en het contact met dieren is het belangrijk om de algemene hygiënemaatregelen op te volgen zoals regelmatig je handen wassen en in de elleboog hoesten en niezen.


Wat betekent Covid-19 voor mijn bedrijf?

Covid-19 maakt  duidelijk waarom traceerbaarheid belangrijk is. Duitsland heeft aanzienlijk minder doden dan Nederland. In Duitsland worden meer mensen getest dan in Nederland. Als je positief bent, dan wordt gelijk nagegaan met wie je recent contact hebt gehad. De situatie in Frankrijk, Spanje en Italie is veel erger, met als gevolg dat de regering een totale lockdown moest afkondigen. In dat opzicht onderstreept deze corona crisis nog eens het belang van I&R, zodat we een “total lockdown” bij vee kunnen voorkomen als er een besmettelijke ziekte uitbreekt. Als je immers weet met welke andere dieren de besmette dieren in contact zijn geweest, dan kan je vrij precies de besmetting indammen. Dat blijkt wel uit de aanpak van de corona crisis in de diverse landen.


Het corona virus heeft ook diverse mogelijke gevolgen voor de veehouderij:

 • Transport levende dieren – omdat de grenzen dicht gaan, neemt de duur van internationaal transport toe. Er gaan daarom al stemmen op om transport van levende dieren te verbieden, omdat de reistijd te lang zou worden. 
 • Sluiten veemarkten - Australie heeft de veemarkten reeds gesloten en dat kan hier ook gaan gebeuren. Dat is nu nog niet het geval, maar er zijn wel maatregelen genomen om 1,5 meter te waarborgen.
 • Slachthuizen en melkfabrieken – blijf schoon! En dan bedoelen we vooral het personeel. Als één medewerker besmet raakt, zal je alle medewerkers in quarantaine moeten houden, hetgeen betekent dat je het slachthuis of melkfabriek enkele weken kan sluiten. Neem dus extra maatregelen om je medewerkers tegen covid-19 te beschermen, zowel binnen als buiten werktijd.
 • Prijzen – In Nieuw-Zeeland zijn slagerijen als “niet essentieel” gekwalificeerd en ze hebben dus hun deuren moeten sluiten. Zover is het in Europa nog niet, waar wel vrijwel alle restaurants gesloten zijn. De vraag naar vlees zou hierdoor kunnen afnemen, waardoor de prijzen onder druk komen.
 • Recreatie - iedereen die op de boerderij recreatieve functies heeft zoals camperen, boerengolf en dergelijke zal het zonder deze inkomsten moeten stellen. Voor sommige boeren is dat een belangrijke bron van inkomsten die wegvalt. Recent heeft de overheid ook voor boeren met recreatieve functies de tegemoetkoming in de COVID-schade aangevuld. Hier lees je meer.
 • Zorgboerderijen - uiteraard zullen ook zorgboerderijen maatregelen moeten nemen om versprijding van het virus te voorkomen. 


Nav tijdelijke sluitingen bij VION

Minister Schouten legde haar eisen maandag 25 mei al op tafel: slachthuizen die niet genoeg doen om werknemers te beschermen moeten sluiten. De GGD’s zijn inmiddels ingeschakeld om alle werknemers van slachthuizen te testen.


Elk nadeel heeft zijn voordeel

De desastreuse effecten van Covid-19 heeft her en der ook lichtpuntjes. Zo is de grens met Belgie hermetisch gesloten. Dat helpt ook met het tegenhouden van Blauwtong, dat in Belgie is vastgesteld. Hier lees je meer.

Giriş veya Kayıt ol yorum yazmak için