Samenvatting

In Nederland mag je alleen oormerken gebruiken die door de oormerk leverancier vooraf bij I&R zijn aangemeld

• Als je Litams gemachtigd hebt hiervoor, dan kunnen we de lijst met vrije merken ophalen en in je app plaatsen
  • Je kan dan geboortes melden zonder reader (kies moeder (echte moeder of als je dat niet weet een willekeurige moeder), kies vrije oormerk en bevestig geboorte. Je kan op deze manier net zo veel lammeren geboren laten worden als je oormerken hebt.

Introduktie.

Bij geboorte en hermerken gebruik je een nieuw (oor)merk, dat uit je voorraad vrije oormerken komt. Deze voorraad staat geregistreerd bij I&R. Je kan de vrije merken met 1 druk op de knop in je app laden:

Als je Litams hebt gemachtigd (hoe? zie deze pagina) om de vrije oormerken op te halen, dan plaatsen we deze in je app. Door bij geboorte of hermerken het werknummer van het vrije oormerk in te tikken, verschijnt het volledige levensnummer. Als je dit goedkeurt, wordt het vrije oormerk in een gebruikt oormerk omgezet.

Uiteraard kan je het nieuwe oormerk ook scannen. In dat geval hoef je niet via de ljst vrije oormerken te werken.

De functie "gebruik vrije oormerken" is vooral makkelijk als je geen reader hebt.

Belgie

Het is ook mogelijk de lijst met vrije oormerken via een excel import in je app te plaatsen.  Maak een excel file met in kolom A de oormerken, als 15-cijferige nummers - waarbij BE = 056 en het levensnummer uit 12 cijfers moet bestaan (hetgeen voor veel Belgische oormerken betekent dat ze met 000 beginnen).

Voorbeeld: 056000123456789

Zorg dat de celwaarde op "getal met 0 decimalen" staat:

Importeer dit bestand via de functie "Importeren en Exporteren" > Lijst Vrije Merken Importeren

Klaar. (Ze staan nu in je app)