Samenvatting

Hieronder leggen we verschil tussen groepen en kenmerken uit. Gebruik groepen voor dieren die op dezelfde plek zijn. Je kan dus het beste de plekken waar dieren komen vooraf als groep aanmaken: stal, ziekenboeg, weiland 1, weiland2, laden&lossen. Je kan verovlgens dieren van lokatie naar lokatie laten gaan. Een dier kan op enig moment slechts op 1 lokatie zijn, dus ook slechts in 1 groep. Als je dieren verplaatst naar een andere groep, wordt het dier (automatisch) uit de oude groep verwijderd.

Kenmerken

Veel veehouders maken groepen, waarbij de dieren in een groep een kenmerk delen. Bijvoorbeeld "gedekt door ram 12345" of "behandeld met cydectin". Hoewel dit mogelijk is, raden we deze vorm van groepen af. Het is beter een dekmelding of medicijnmelding aan te maken. Dan blijft de informatie behouden, ook als dier van groep veranderd. Gberuik groepen dus voor dieren die op dezelfde locatie zijn.

Groepen

Groepen zijn dieren die op dezelfde locatie zijn.

Litams traceert wanneer dieren in en uit een groep gaan. Je kan ook de GPS-data per groep vastleggen. Veel meldingen kan je bovendien per groep doen – dat scheelt veel nummers uitlezen. (VIa selecties kan je dwarsdoorsneden maken voor bepaalde kenmerken, zoals alle dieren jonger/ouder dan, of alle dieren die vorige week, enzovoorts)

Afvoer

We raden aan 1 groep Afvoer te maken. Hier scan je de dieren in die je van plan bent te verkopen. Vervolgens maak je op de PC een VKI document aan (zodat je dat geprint hebt klaarliggen) Als de handelaar de dieren komt ophalen kan je eventueel nog op het laatste moment dieren aan "Afvoer" toevoegen, of dieren die achterblijven in een andere groep zetten, waardoor ze uit "Afvoer" gehaald worden. Als de vrachtwagen vertrekt, voer je de dieren op je telefoon af.

Groepen Opzetten

In Het Nieuwe Litams spelen groepen een belangrijke rol. En het werkt iets anders dan je misschien gewend bent. Stel dat het plaatje hieronder de plattegrond van jouw weilanden, beheerde landerijen en stallen omvat.

De stallen zijn verdeeld in 4 hokken, nummers 1 tot en met 4. Je hebt 5 weilanden, A tot en met E. En je hebt een plaats waar je dieren laadt en lost: Laden en Lossen. In dit voorbeeld adviseren we je 10 groepen te maken:

• Hok 1
  • Hok 2
  • Hok 3
  • Hok 4
  • Weiland A
  • Weiland B
  • Weiland C
  • Weiland D
  • Weiland E
  • Laden en Lossen

Stel: de dieren staan nu nog op stal, dus alle dieren staan in Hok 1 tot en met Hok 4. Als je de dieren naar buiten brengt, scan je ze (of verplaats je het hele hok) naar een andere groep, bijvoorbeeld Weiland A. De hokken blijven op je groepenlijst staan, maar bevatten nu geen dieren. Deze groepen zijn tijdelijk leeg.

Als je dieren gaat afvoeren, dan voeg je deze toe aan “Laden en Lossen”. Deze groep bevat nu voor korte tijd dieren, totdat je de afvoer bevestigd hebt. Hiermee is “Laden en Lossen” leeg. Als je enige tijd later weer dieren afvoert, voeg je deze weer toe aan Laden en Lossen. Je kan uiteraard ook een andere groep in zijn geheel afvoeren.

Litams legt vervolgens voor je vast:

• Welke dieren op welk moment waar stonden
  • Geschiedenis van welke dieren op een locatie (= groep) waren
  • Geschiedenis van welke lokaties belast zijn met dieren

Groepen samenvoegen of verwijderen

Samenvoegen kan in de app. Verwijderen kan op de PC, nadat een groep leeg is gemaakt.

Klik hier voor meer.

Hoe?

• Klik linksboven in op de ‘hamburger’ menuknop.
  • Ga naar Groepen
  • Groepenoverzicht wordt weergegeven.
Groepen maken

Dieren toevoegen aan groep

• Klik rechtsboven op het ‘plusje’(+).
  • Vul de gewenste naam van de groep in.
  • Klik op opslaan.
  • De groep staat nu in de totaallijst van alle groepen op jouw bedrijf.
  • Je kunt eventueel specifiek zoeken naar de groep door middel van de zoekbalk.
  • Selecteer de groep waar dieren aan toegevoegd moeten worden.
  • Klik op ‘Voeg dier(en) toe aan groep.
  • Selecteer / scan het dier.
  • De scanknop wordt geactiveerd waardoor je kunt blijven doorscannen.
  • Ben je klaar met scannen? Klik op ‘Stop scannen’ (de rode button).
  • Controleer het aantal dieren rechtsboven in achter de ‘hashtag’ (#).
  • Wil je nog meer dieren toevoegen aan de geselecteerde groep? Klik dan op opslaan en volgende.