Als je gewend bent met Litams te werken, dan brengt de overstap naar het nieuwe Litams enkele belangrijke veranderingen met zich mee. De belangrijkste veranderingen vatten we hier samen:

1. Readers

Het Nieuwe Litams kan alleen gebruikt worden in combinatie met:

De andere modellen readers (Nomad en X7) sluiten niet aan op het nieuwe Litams. Wie van het nieuwe Litams gebruik wil maken, maar een X7 of Nomad heeft, zal dus zijn reader moeten vervangen. Klik hier voor onze upgrade aanbieding.

2. App (Android, iOS)

Vanaf eind mei werkt de app alleen nog maar met het nieuwe Litams.  De huidige combinatie van het gebruik van de app naast de X7 en de Nomad komt te vervallen. Wie van de app gebruik wilt maken, zal dus zijn reader moeten vervangen. Klik hier voor onze upgrade aanbieding.

Let op: het is ook mogelijk alleen de app te gebruiken, dus zonde reader. Hier lees je meer.

De nieuw app werkt eenvoudiger dan eerdere versies. Bovendien bevat de nieuwe app meer functies. Een andere grote verbetering is dat de app bij elk ingevoerd (werk-)nummer onmiddellijk een controle doet of er bijzonderheden met dit nummer zijn, zodat je eventuele problemen bij I&R vóór bent.

3. PC

Inloggen op je account op de PC werkt alleen nog maar met email adres en wachtwoord. Na inloggen zie je een compleet ander scherm. Klik hier voor een toelichting.

4. I&R

Alle I&R meldingen zijn mogelijk vanuit de app. Als er bijzonderheden zijn, dan krijg je onmiddellijk een melding in je app, met een advies hoe je de bijzonderheid kan herstellen. Voorbeelden zijn:

• Je koopt dieren, waarvan de leverende partij nog geen geboortemelding heeft gedaan
  • Je gebruikt oornummers die niet op jouw UBN staan
  • Je voert dier af dat reeds afvoer of sterftemelding heeft ("klik hier om oude melding in te trekken")
  • Je kan dieren in de app controleren op exportwaardigheid

Op deze manier voldoe je altijd probleemloos aan I&R.

5. Groepen

(a) In het nieuwe Litams staan alle dieren in een groep. Nieuw geboren dieren worden direct in dezelfde groep als de moeder geplaatst. Aangevoerde dieren worden in een separate groep geplaatst. Je kan groepen eenvoudig samenvoegen. Ook kan je per groep zien welke dieren daar in staan.

(b) Iedere groep is een locatie. We raden je aan de indeling van je stal en land in te vullen als groepen. Zie dit voorbeeld.  Waar je in het verleden bij Litams steeds nieuwe groepen aanmaakte, is het in het nieuwe Litams beter om je groepen een keer op te zetten, conform de indeling van je stallen, weilanden en andere graasgebieden. Vervolgens plaats je van tijd tot tijd dieren in deze lokaties.  Hiermee kan je voeding, conversie, mest optimalisatie en landschapsbeheer veel eenvoudiger beheren.

6. VKI

Je kan voorafgaande aan een afvoer reeds het VKI formulier aanmaken. Als je in je adresboek de email adressen van je afnemer hebt toegevoegd, dan sturen we het VKI formulier op moment van afvoer per email aan je afnemer. We blazen de digitale VKI dus weer nieuw leven in.

7. Medicijn Voorraad

Je kon reeds alle behandelingen eenvoudig vastleggen. In het nieuwe Litams kan je ook de voorraad van je medicijnen beheren.  Aangekochte medicatie voeg je eenvoudig toe. Vebruikte medicatie wordt automatisch afgeboekt als je medicijnen toedient. Eventuele verspilling en verschillen kan je eenvoudig afboeken. Je voldoet hiermee nu al aan de richtlijnen voor medicijn voorraadbeheer die over enige tijd verplicht worden.

8. Selectie files

Het nieuwe Litams biedt uitgebreide mogelijkheden om je dieren goed in de gaten te houden. Je kan automatische selectie files aanmaken. Eén zo’n automatische selectiefile hebben wij reeds voor je aangemaakt. Elk dier dat in de wachttijd is (WT-Melk; WT-Vlees) wordt automatisch aan de app gebruikers gemeld. Als een dier van groep verandert, of de melkstal binnenkomt, of je doet iets anders in je app, krijg je gelijk een melding met het aantal dagen dat de wachttijd nog te gaan heeft.

9. Paspoort

Het opvragen van het paspoort van een dier is één van de meest populaire functies in Litams. In het nieuwe Litams hebben we het paspoort fors uigebreid, zodat je nu alle informatie van een dier ziet die we beschikbaar hebben.

10. Rapporten en Formulieren

De sectie Formulieren is vervallen. In het nieuwe Litams zijn twee nieuwe rubrieken teruggekomen. Direct na inloggen zie je de formulieren die je waarschijnlijk nodig hebt, zoals transportformulier en VKI van je laatste afvoer.

Alle andere formulieren vind je in de rubriek Importeren/Exporteren. Hier kan je alle gegevens naar excel halen. Ook is het mogelijk excel en csv files toe te voegen aan je account.

11. Melk

Het nieuw Litams biedt alle mogelijkheden om je melkopbrengst te meten en verbeteren. We houden bij welke dieren lacterend zijn. Je kan melkproduktie per dier of het 24-uurs diergemiddelde per tank vastleggen. Je kan monsters maken en de resultaten hiervan eenvoudig importeren.

12. Diersoorten

Heb je geiten en/of runderen? Dan is het nieuwe Litams echt iets voor jou. Litams is van oudsher namelijk een systeem voor schapenhouders.  Maar het nieuwe Litams is nu ook optimaal voor runderen en geiten. Dus alle gevens van je schapen, geiten en runderen leg je eenvoudig vast met de app

13. Meer dan 1 UBN?

In het nieuwe Litams kan je onder één account meer dan 1 bedrijf plaatsen. Dus heb je meer dan 1 UBN, dan kan je dat eenvoudig toevoegen aan je acocunt. Ook verschillende bedrijven die bij elkaar horen (bijvoorbeeld een slachthuis, met een verzamelscentrum en enkele boerderijen) kunnen in 1 account geplaatst worden. Zo kan je de informatie fors verbeteren en toch veel kosten besparen.

14. Software Ontwikkeling

Vanaf nu richten we alle energie op het nieuwe Litams. Waar we de afgelopen tien jaar steeds verbeteringen in het oude systeem hebben doorgevoerd, gaat vanaf nu onze aandacht uit naar het verbeteren van het nieuwe Litams. We hebben nog eindeloos veel plannen. Maar de belangrijkste bron van vernieuwing komt, zoals altijd, van onze gebruikers. Graag horen we wat je van het nieuwe Litams vindt en hoe we nog beter op jouw behoeften kunnen inspelen.