Litams kan je gebruiken zonder dat je een reader nodig hebt. Dat kan je veel geld schelen, maar in een aantal gevallen raden we aan dat je wel één van de Litams readers aanschaft (of huurt).

Wanneer heb je een reader nodig?

Er zijn 4 situaties waarbij een reader handig is.

1. Geboortemeldingen

2. Hermerken

3. Aanvoer

4. Groepen maken

5. Als je stallijst onbetrouwbaar is (zie hieronder)

Waarom is in deze situatie een reader handig?

Bij (1) geboortemeldingen, (2) hermerken en (3) aanvoer is het levensnummer (dat uit 15 cijfers bestaat) nog niet bekend. Door het oormerk te scannen, heb je altijd het juiste oormerk.

Bij (4) groepen maken werkt het scannen van dieren super snel, en bespaar je met de reader veel tijd. Lees dit artikel en bekijk deze video. Als je eenmaal groepen hebt, is het vastleggen van veel gegevens via de app (dus zonder reader) eenvoudig te doen. Zo kan je medicijnmeldingen per groep doen en zijn er nog heel veel andere handigheden in de app.

Tenslotte is een reader handig als je (5) een onbetrouwbare stallijst hebt. De reader identificeert welke dieren wel en niet goed op je stallijst staan geregistreerd. De dieren die (nog) niet op je stallijst staan, kan je na het scannen alsnog toevoegen.

Kan je ook zonde reader werken?

JA! In dat geval moet je goed opletten met het invoeren van het levensnummer bij (1) geboorte en (2) hermerken. Voor de andere meldingen zijn handigheden in de app opgenomen om ook zonder reader goed te kunnen werken.

Heb je weinig dieren?

Als je minder dan ongeveer 30 dieren hebt, dan is een reader niet noodzakelijk. Je kan alle meldingen via de app doen, waarbij je bij twee typen meldingen goed moet opletten. Bij geboorte, hermerken en aanvoer dien je namelijk de landcode (bijv. NL) en het volledige nummer (bijv. 100123123123) in te tikken. Bij alle andere functies kan je gebruik maken van het 5-cijferige werknummer of een eigen nummer (bijv. borstnummer). Ook kan je sommige meldingen per groep doen.

Heb je ongeveer tussen de 30 en 300 dieren?

Als je niet echt een klein veebedrijf hebt, maar toch minder dan ongeveer 300 dieren, dan raden we aan dat je gebruik maakt van ons COMFORT abonnement, waarbij we je de reader het hele jaar door ter beschikking stellen. Je betaalt een kleine toeslag per dier, maar je hoeft niets aan te kopen. Bovendien heb je levenslange garantie op je reader bij COMFORT.

Kan ik een reader huren voor enkele weken per jaar?

Ja dat kan. Sinds kort bieden we een nieuwe service, waarbij je alleen voor die korte periode dat een reader noodzakelijk is een reader huurt. Hiermee kan je bijvoorbeeld op het moment dat de dieren de stal gaan verlaten, de lammeren geboren melden en gelijk groepen maken. Daarna stuur je de reader (gratis) terug, zodat je voor slechts 1 of 2 weken huur hoeft te betalen. De rest van alle gegevens kan je daarna eenvoudig met de app op je telefoon / tablet / PC vastleggen. Je kan de reader hier huren.

Wil je foutloos veel gegevens verwerken?

Als je foutloos wilt werken en vele gegevens wilt vastleggen, dan is een reader belangrijk gereedschap. In de meeste gevallen is de C8 de beste keuze.

Stagiaires en medewerkers

Je hoeft niet voor iedere medewerker of stagiaire een reader aan te schaffen. Op de meeste bedrijven is één reader voldoende. Stagiaires en medewerkers kunnen namelijk met de app gegevens bekijken en toevoegen. Er zijn geen extra kosten verbonden aan meer gebruikers per bedrijf. Je kan de app net zo vaak installeren als je wilt.

Hier lees je meer over alleen de app gebruiken, zonder reader.

Klik hier om een abonnement aan te vragen.